Tips voor gescheiden ouders:

  • Komt er een studiedag aan voor de kinderen? Of een andere dag die que opvang niet vast staat? Bepaal dan samen als ouders of de kinderen die dag bij vader of moeder zijn. Hoe goed het ook bedoeld is om de kinderen zelf te laten kiezen; voor kinderen is die keuze niet te maken! Kinderen komen in een loyaliteitsconflict. Ze moeten immers aangeven waar ze liever willen zijn: bij papa of bij mama. Voorkom dit conflict door samen met je ex-partner deze keuze voor de kinderen te maken.
  • Hoe negatief je ook over jouw ex-partner denkt, laat je nooit negatief over hem/haar uit naar je kinderen toe. Zet je trots opzij. Het is jouw ex-partner, maar het is niet de ex-vader of ex-moeder van je kind.
  • Kinderen hebben snel last van een schuldgevoel. Maak duidelijk dat de scheiding niet door de kinderen komt.
  • Maak duidelijk dat de liefde voor een partner over kan gaan, maar dat de liefde voor de kinderen blijft bestaan, hoe dan ook. Kinderen kunnen er namelijk bang voor zijn dat ze je ook van hen gaat scheiden.
  • Probeer zoveel mogelijk samen met je ex-partner naar informatie-avonden op school te gaan. Wanneer jullie naar sportwedstrijden gaan kijken, blijf dan bij elkaar in de buurt zodat jullie kind niet hoeft te kiezen naar wie hij toe gaat na de wedstrijd.
  • Wanneer je midden in een scheiding zit of net gescheiden bent, zorg er dan voor dat speelafspraakjes van de kinderen gewoon door kunnen gaan en stimuleer ook om bij jullie thuis te spelen (hoe onhandig dit misschien ook is). Vriendjes en vriendinnetjes vinden het vaak spannend om een afspraak te maken in de nieuwe situatie. Zorg ervoor dat je kind niet gescheiden wordt van zijn vriendjes!

Sommige tips zijn erg lastig, maar hé, bedenk dat het voor een kind nog veel lastiger is om gescheiden ouders te hebben!

Elles Derksen

Wil je meer informatie? Vul dan onderstaand contactformulier in!

13 + 11 =

Bel
Route